Sådan sikrer du din bolig mod skader ved skybrud

Vi oplever det med jævne mellemrum: himlen åbner sig pludselig og leverer en normal måneds nedbør på en time. Det kaldes også skybrud og kan resultere i ekstreme mængder nedbør, hvor hverken kloaksystemer, tagrender eller afløbssystemer kan følge med. Og det kan desværre betyde oversvømmelse i f.eks. kældre.

Der er imidlertid flere ting, du kan gøre for at mindske skaderne ved skybrud, så du undgår en kælder fyldt med vand og ødelagte tæpper, møbler, elektronik, fotoalbums og andre værdi- og mindegenstande.

Forebyg, inden skaden sker

Når der varsles skybrud, kan det vise sig at være umagen værd at tjekke, at tagrender og kælderafløb ikke er tildækkede af blade m.m., så der er god passage for vandet. Luk og sikr vinduer og døre og dæk gerne af med krydsfinerplader, sandsække, håndklæder, store fliser eller andet, der kan forhindre vandet i at løbe ind i huset. Dette gælder også gulvafløb.

Vær hjemme, når skybruddet rammer

Hvis det er muligt, så sørg for at være hjemme, mens skybruddet står på. Hav gummistøvler, spande, handsker, skovle, gulvskrubber, klude etc. parat, så du hurtigst muligt kan få fjernet vandet.

Begræns skaden, når den er sket

Hvis skaden er sket, og din kælder er blevet oversvømmet efter et voldsomt skybrud, gælder det om at begrænse skaden hurtigst. Prøv at redde så meget i sikkerhed, inden det tager skade af vandet. Kan du gøre noget for at lede vandet væk, kan du også minimere skaderne. Flyt våde møbler, tæpper og andre flytbare genstande. Luft ud og sæt varme på. Lej evt. også en vandstøvsuger, hvis der er meget vand, samt en affugter.

Kontakt dit forsikringsselskab

Det kan vise sig at være en fordel, at du har dine forsikringer i orden. Skaderne efter et skybrud kan have store omkostninger, og hvis skaden er dækket af forsikringen, bliver rimelige udgifter til redning, oprydning og affugtning betalt. Du bør hurtigst muligt kontakte dit forsikringsselskab og anmelde skaden. Gem kvitteringer for nødvendige udgifter til f.eks. affugter og vandstøvsuger, fotografer de ting, der er ødelagt, som dokumentation og lav en liste over alt det, der er skadet. Vent med at smide de ødelagte ting ud, til du har snakket med dit forsikringsselskab.

Vær særlig opmærksom ved kloakvand

Hvis der har været opstigende kloakvand, skal du være særlig omhyggelig, når du gør rent, da du ellers risikerer at komme i kontakt med skadelige bakterier og virus. Vær opmærksom på, at du ikke får rester af slam i øjne, mund og evt. rifter eller sår. Vask de beskidte ting med vand og sæbe og tør dem gerne ude i det fri.

Hold dig opdateret om vejrvarsler

Ud over at følge med i de daglige nyheder kan du tilmelde dig f.eks. DMIs vejrvarsler eller Forsikringsvejret.dk, så du modtager varsel, når der er skybrud, storm eller lynnedslag på vej til dit område.