Køkkenhave for begyndere

Der er ikke meget, der slår følelsen af at sætte tænderne i sine egne, knasende, hjemmedyrkede grøntsager. Og smagen i hjemmedyrkede afgrøder overgår langt supermarkedets. Inden du går i gang med at anlægge køkkenhave, er der flere ting, du skal overveje og have med i dine overvejelser. Her får du vores 10 gode tips til, hvordan du kaster dig ud i din grønne selvforsyner-drøm, så du får størst mulig glæde af din køkkenhave.

 

1. Start i det små

Hvis du aldrig har dyrket grøntsager før, er det en god ide at starte småt. Måske skal du først prøve med et par enkelte højbede. Hellere få succes med lidt end at være for ambitiøs og miste modet, fordi køkkenhaven blev større, end du kunne overskue at passe. Med tiden og erfaringen kan du udvide arealet, så du kan dyrke flere forskellige grøntsager og eksperimentere med flere sorter.

 

2. Vælg den rette størrelse og placering

Placér din køkkenhave på det mest solrige sted i din have. Selvom der er meget sol, er der ikke sol 24 timer i døgnet, så de skal nok få lidt skygge. Den bedste placering er et sted i haven, hvor der kommer vandrende skygger midt på dagen, f.eks. fra et træ. Prøv også at placere køkkenhaven et sted, hvor der ikke er helt vindstille, da fugtige sommerdage uden meget vind aktiverer ofte svampesygdomme. Derfor er let vind og meget sol godt for din køkkenhave.

 

3. Gør jorden klar til såning

Selv om det kribler for at komme i gang, så er der god fornuft i at vente, til jorden er blevet varmet op af forårssolen. Jordens temperatur er nemlig helt afgørende for, om grøntsagsfrøene vil spire. Begynd ikke at så før jordtemperaturen er 8 grader.

Inden du begynder at så, skal alt ukrudt og større sten fjernes. Jordoverfladen skal løsnes og jævnes med en kultivator. Planterne skal have gødning for at blive store og sunde. Det er nemmest at gøde jorden, inden du sår. Anvend gerne husdyrgødning fra f.eks. heste, hvis du har adgang til det, eller en organisk gødning, som er langtidsvirkende, så den langsomt afgiver næring til planterne.

 

4. Så i rækker

Det er bedst at så frøene i rækker, da det så er nemmere at se forskel på grøntsagsspirer og ukrudt, når der skal luges, især når planterne er små. Det er vigtigt, at jorden er fugtig, når du sår frøene. Lav en rille i jorden med skaftet fra et haveredskab. Du kan evt. sætte en pind i hver ende af rækken og spænde en snor imellem, så du har noget at styre efter. Når du har lavet rillen til frøene, skal du vande.

Der er stor forskel på hvor dybt og med hvilken afstand, de forskellige grøntsager skal sås. Du kan læse om sådybde, afstand mellem hvert enkelt frø og afstand mellem rækkerne bag på frøposen. Dæk sårillerne med jord, og vand igen. Husk at sætte et skilt i enden af rækken, så du ved, hvad du har sået, hvor.

 

5. Udtynd, så grøntsagerne får plads

Vær opmærksom på ikke at så for tæt. Når frøene er spiret og har vokset de første 5 cm, kan det være nødvendigt at tynde i de små planter, så der bliver plads, til at grøntsagerne kan vokse. Det gælder især for rodfrugter som gulerødder, rødbeder og radiser.

 

(fortsættes efter fotoet)

 

 

6. Kom godt fra start med udplantningsplanter

Langt de fleste grøntsager i køkkenhaven kan uden problemer sås fra frø. Men der er nogle, som man med fordel kan købe som små udplantningsplanter. Det gælder for bl.a. porrer, selleri og forskellige typer af kål. Efterhånden findes der et rigtigt stort udvalg af udplantningsplanter, og det er en nem måde at komme godt fra start med de grøntsager, der kan være lidt vanskelige at så fra frø.

 

7. Så flere gange hen over sommeren

Grøntsager som radiser, pluksalat, dild og spinat, kan du med fordel så flere gange henover sæsonen. Det er hurtigtvoksende planter, der helst skal spises, inden de bliver for store. Så dem med jævne mellemrum og kun i små mængder, så du kan nå at bruge dem i køkkenet. Du kan også så disse planter imellem de store og langsomtvoksende afgrøder. De kan nå at blive høstet, inden de store planter får brug for pladsen. Det er en god måde at få mere ud af køkkenhaven, når pladsen er begrænset.

 

8. Fjern ukrudt, mens det er småt

Ukrudt kan nemt tage magten i køkkenhaven, hvis du ikke fjerner det i tide, og hvis det endda har fået lov til at blomstre og smide frø, så kan du være helt sikker på, at det et par uger efter myldrer op med små grønne ukrudtsspirer. Ukrudtet konkurrerer med planterne om lys, vand og næring, så du kan med fordel fjerne det, mens det er småt.

 

9. Vand i tørt vejr

Hvis der i løbet af sommeren kommer en tør periode, skal du huske at vande. Især salat, spinat og græskar har brug for meget vand. Det bedste tidspunkt at vande er morgen og aften, så du undgår du, at meget af vandet går tabt ved fordampning i sommersolen, og dermed bliver der mere vand til planterne.

 

10. Hold sneglene væk

Enhver køkkenhaveejers skræk er snegle, der hurtigt kan spise sig igennem din køkkenhave. Især de såkaldte dræbersnegle kan være en pestilens, når de går på ædetogt køkkenhaven og trækker ulækre slimerede spor hen over salaten. Det sikreste er at dyrke grøntsagerne i bede med en såkaldt sneglekant, der forhindrer sneglene i at komme ind i bedet. Planter du i højbede, kan du endnu bedre holde styr på sneglene.

 

NB: Vælger du at etablere højbede, skal du ud og finde noget jord, der kan bruges. Det er dog ikke lige meget, hvilken slags. Rigtig meget af den jord, du kan købe i sække hos planteskoler og havecentre, indeholder spagnum, om det er så- og priklejord, pottemuld, plantesække eller jordforbedring. Problemet er, at spagnum indvindes fra ældgamle tørvemoser i Danmark, og man ødelægger derved de naturområder, som tørvemoserne er en vigtig del af. Det tager århundreder at genopbygge tørvemoserne igen, så man kan betragte dem som en begrænset naturressource. Tørvemoserne er allerede ved at være udtømte, så mange steder er der sat en stopper for indvindingen, da flere af dem nu er fredet. Fra 2024 er salget af spagnum forbudt i England. Der findes højbedsmuld, der er fremstillet uden spagnum, og som samtidig har det rette forhold mellem sand og ler.

 

Denne artikel er en del af Wulff & Partneres magasin SKØNNE HJEM, forår 2022. Læs hele magasinet her!