Fra slidt 60’er-villa til ikonisk mesterværk

Tag med på besøg i en villa i Overlund i Viborg, der er blevet forvandlet fra tidstypisk, modernistisk 60’er-villa til et æstetisk og arkitektonisk mesterværk i tæt kontakt med haven.

 

Nogle mennesker spiller golf eller fodbold i deres fritid. Men ikke Esben Aagaard fra Viborg. Han har i stedet brugt knap fire år på at designe, tegne og ombygge familiens drømmehus. Esben Aagaard og hans kone Kristina Winther Larsen er i dag klar over, at det nok havde en nemmere proces at bygge helt nyt. Men de var ikke i tvivl om, at de ønskede at bo i et ældre, ’patineret’ kvarter, og de forelskede sig derfor i den modernistiske 60’er-villa.

Da parret i 2013 overtog den dengang 50 år gamle villa, trængte den, med et lidt slidt udtryk, til en kærlig omgang. Parret stod derfor med det, som er velkendt for mange, der køber en bolig med nogle år på bagen: Skal vi renovere lidt hist og pist, eller skal huset have den helt store tur?

Når man træder ind i parrets hjem, er det tydeligt, at det her blev valgmulighed nummer to. For ikke meget står tilbage fra den modernistiske villa, der oprindeligt blev opført i 1963. Enkelte ydervægge, den oprindelige planløsning, der i projektet er blevet strakt fra 154 til 211 kvadratmeter, og enkelte detaljer, der vidner om villaens oprindelige udtryk, som for eksempel built up-tag. Ellers er alt nyt og omforandret i en moderne fortolkning af den modernistiske 60’er-villa, som i 2017 stod klar til familien på fem.

 

(fortsættes efter fotoet)

 

 

Nordisk minimalisme møder europæisk modernisme og japansk harmoni

Hvor Esben, der har en håndværksmæssig baggrund og har stået for selve den arkitektoniske og håndværksmæssige del af projektet, har Kristina haft fokus på, at det skal være et hjem, hvor man kan være, og hvor det fungerer for en aktiv familie med tre børn i forskellige aldre.

”Den fede planløsning i de gamle 60’er-villaer er overset i meget nybyg i dag. Men både den originale ’Mid-century-stil’ og den nutidige standardstil er efter min mening lidt kedelige stilarter. Vi har forsøgt at skabe en bolig efter vores helt eget patchwork, hvor vi har plukket det bedste ud fra forskellige stil- og arkitekturretninger i harmoni med vores families behov,” fortæller Esben.

Det er da også lidt svært at sætte et præcist prædikat på stilen i villaen. Her er både tråde til store, danske arkitekter som Friis & Moltke og stilen fra museet Louisiana, til europæisk, modernistisk arkitektur som for eksempel Louis Mies van der Rohes Barcelona-pavillonen og til elementer hentet fra den japanske minimalisme. Noget af det fremtrædende og dominerende i villaen er derfor også denne symbiose mellem den varme, nordiske minimalisme, organiske naturmaterialer og stram funktionalisme.

 

(fortsættes efter fotoet)

 

Fornemmelsen af at bo i en skov midt i et villakvarter

Man skal heller ikke bevæge sig langt ind i villaen for at få en fornemmelse af Feng Shui, der betyder ’vind og vand’ og er en filosofi, der sigter mod at skabe et harmonisk samspil mellem mennesker og deres omgivelser. Parret har blandt andet valgt at erstatte en stor del af ydermurene med glaspartier fra gulv til loft og have ovenlysvinduer i mange af rummene. Det skaber en udpræget forbindelse med haven, der er indrettet som et sanseligt og grønt atrium med blandt andet grantræer, japanske træer og et 1,80 meter dybt havebassin med fisk, men som også fungerer som pool om sommeren. Om vinteren kan en nedsænket del af terrassen omdannes til skøjtebane med vand fra bassinet.

”Vi havde et stort ønske om at skabe fornemmelsen af at bo i en skov, selv om vi bor midt i et ældre villakvarter. Vi er virkelig lykkedes med at få naturen trukket ind i huset, fordi ikke er generende ydervægge, der spærrer for udsigten. Det er fantastisk at lytte til vinden, der suser i grantræerne, eller solen, der reflekteres fra vandet og op i loftet i stuen. Om sommeren hænger vi et stort myggenet op under det brede udhæng, så vi kan sove ude om natten. Men når jeg står i køkkenet og lader blikket glide fra den ene ende af huset til den anden, og husets indre bare flyder sammen med haven - det er faktisk det allerbedste ved vores hjem,” fortæller Kristina.

 

(fortsættes efter fotoet)

 

Esben og Kristinas fem gode råd til dig, der overvejer ombygning af din bolig:

 

  1. At gå i gang med et ombygningsprojekt er som at spise en elefant i små bidder – det kan være en lang og hård proces med mange uforudsete benspænd på vejen.
  2. Vær realistisk, forventningsafstem med hinanden og vær parat til at indgå kompromisser – hvad er ’need to have’ og ’nice to have’?
  3. Lav en god plan og en overordnet rød tråd for projektet – man kan spare mange frustrationer ved at have god planlægning.
  4. Køb jer til sparring hos en arkitekt – andre øjne kan give nye ideer og afværge fejl.
  5. Involver hele familien – lad børnene være med til at grave etc. Arbejdslønnen er en dyr post, så jo mere man selv kan, jo billigere bliver projektet.

 

Denne artikel er en del af Wulff & Partneres magasin SKØNNE HJEM, forår 2022. Læs hele magasinet her!