En lille bid af Jacks univers

Når den er der, så er den der. Det ved Jack Kabangu, der på blot et år er gået fra et liv som hyggekunstner til at kunne leve af sin kunst.

På den ene side kan man sige, at Jack Kabangu blev kunstner ved et tilfælde. På den anden side har han nok altid været en kunstner i svøb. For selv om det egentlig var lidt af et tilfælde og som en hyggeaktivitet under Corona-nedlukningen, at den i dag 26-årige Jack Kabangu for alvor begyndte at male, har det nok altid ligget i kortene, at han ikke ville tage den lige vej med skole og almindeligt job. For Jack Kabangu har altid gået efter det, der gav mening for ham, og ikke hvad normerne forventede.

Dem, der har kendt ham i mange år, har kunnet følge hans søgning i livet ad en alsidig kunstnerisk vej, der har ført ham gennem blandt andet rapmusik, fotografi, mode, renovering af møbler, design og nu maleriet. Men de fleste er nok lidt overraskede over, hvor hurtigt det er gået, og at Jack Kabangu, et år efter han ved et tilfælde malede sit første maleri, i dag kan leve som fuldtidskunstner.

 

(fortsættes efter fotoet)

Kunsten som åndehul

Jack Kabangu husker tydeligt første gang, han solgte et maleri. Han havde egentlig bare malet billedet for hyggens skyld. Men han kunne mærke, at der var en særlig nerve i maleriet, og han delte derfor nogle billeder i en gruppe på Instagram. Det resulterede i, at han solgte sit første maleri for 6000 kroner, et for ham dengang svimlende beløb.

”Jeg har altid haft interesse for kunst, design og mode og altid været kreativ og elsket at udtrykke mig kreativt, så der har ikke været et bestemt tidspunkt, hvor jeg som sådan er begyndt at male. Jeg har, så længe jeg kan huske, haft kunsten ved siden af skole og job som mit åndehul. Under Corona, da det hele var lukket ned, fik jeg en naturlig mulighed for at dykke mere ned i kunsten. Så det skete egentlig pludseligt, at jeg kom til et punkt, hvor jeg kunne mærke, at jeg skulle fokusere mere på min egen kunst.”

Siden er det gået stærkt. Jack Kabangu er flyttet fra Struer til København med sin kæreste, og han har det sidste år skiftet et job som handicaphjælper ud med liv helt helliget kunsten, hvor han nu lever af at sælge sine malerier, udstiller ved bl.a. bilmærket Aston Martin og på gallerier i både København og Paris og samarbejder med tøjbrands som Les Deux. Men selv om det æstetiske og kreative altid har været et naturligt element i hans liv, havde han nok aldrig forestillet sig, at den lille dreng, der blev født i Zambia, flygtede med sin familie til Vestjylland som 9-årig og voksede op i Holstebro, skulle ende med at leve et liv som fuldtidskunster.

 

(fortsættes efter fotoet)

 

Kunstens særlige sprog

Det er da også denne særlige fletning af kulturelle rødder, der løber som en åre gennem hans kunstneriske univers. Hvor det afrikanske smelter sammen med det danske i et helt særligt udtryk, der rækker ud over det verbale. For det er det, kunsten kan, mener Jack Kabangu.

”Det verbale har aldrig været mit stærke eller foretrukne sprog. Jeg er vokset op i et hjem med mange forskellige sprog. Afrikanske stammesprog, fransk, engelsk, dansk – det kan være meget rodet, når vi snakker sammen. Det har gjort det svært at finde ud af, hvad mit sprog egentlig var, så jeg har nok følt mig sprogligt rodløs. Der fandt jeg mit eget sprog i kunsten, moden og æstetikken. Her kan jeg helt ordløst skabe en følelse, et udtryk, en energi. Så når nogen vil købe ét af mine værker og den energi, jeg gerne vil videregive i værket, så har det aldrig givet mere mening for mig.”

 

(fortsættes efter fotoet)

 

Det skønne og det grimme

Især hans tidlige værker kan ses som abstrakte selvportrætter med et afrikansk touch og en meget tydelig Jack Kabangu-streg. Eller nærmer strøg, for hans foretrukne redskab er spatlen, som han bruger til at stryge de ofte tykke lag maling, til de når en form. Han planlægger ikke som sådan sine værker, de bliver skabt af sig selv i processen. Han maler ud fra en impuls eller en følelse og følger egentlig bare, hvor maleriet vil have ham hen. Karakteristisk for hans malerier er gennemgående de dystre figurer i centrum og en beroligende farve i baggrunden, der skaber harmoni. Udgangspunktet for ham er at finde en harmoni mellem det mørke og det lyse, det grimme og det smukke. Yin og yang.

”Før der er en skønhed i noget, skal der også være noget grimt. Man kan ikke sætte pris på skønhed, hvis man ikke ser eller kender det uskønne. Det er måden, man finder balancen på. Det giver mere mening for mig, når værket både har det dystre og det lyse, når der for eksempel er en rolig baggrund, der spiller op imod. Hvis noget kun er smukt eller grimt, er der ingen kontrast eller noget at gå på opdagelse i eller noget, der pirrer nysgerrigheden.”

Jack Kabangu skeler ikke til, hvad andre kunstnere gør, men gør det på sin måde og ønsker ikke at lave noget, som alle andre laver. Det er nok netop det, der er med til at definere essensen i Jack Kabangus univers og hans helt egen stil. Fordi hans kunstneriske udtryk er et udtryk for hans inderste.

”Jeg ønsker at skabe et univers, hvor alt det, jeg gør, giver mening. Der er ingen regler eller love, ingen rigtige eller forkerte måder at være eller tænke på. Hvor jeg ikke behøver bekymre mig om, hvordan verden ser mig, hvor jeg kan være mig selv. Den energi vil jeg gerne sende ud til beskueren. At det så kan give en anden følelse eller mening i en anden person, er bare berigende og en styrke i værket. At andre tolker noget forskelligt og får en personlig fortælling ud af at opleve mine værker. Det er da bare fedt.”

 

Vil du også have en lille bid af Jack Kabangus univers? Så kan du følge ham på jackkabangu.dk eller på @jackkabangu på Instagram

 

Denne artikel er en del af Wulff & Partneres magasin SKØNNE HJEM, forår 2022. Læs hele magasinet her!