Boligfesten fortsætter på glohedt boligmarked

Der har været fuld damp på boligmarkedet det sidste år, og boligpriserne fortsætter med at stige. Ifølge Nationalbankens spritnye analyse ”Udsigter for dansk økonomi” har danske boligejere udsigt til en massiv værdistigning på op mod 9,7 procent i år. Det er en tendens, der ifølge Nationalbanken vil fortsætte de kommende år, dog med mere normale stigninger på et par procent.

Samtidig er der mindre frit valg på hylderne for boligkøberne. Boligudbuddet er siden årsskiftet faldet med 8,2 pct., fordi der sælges mere, end der kommer til salg. Dermed fortsætter tendensen med et faldende boligudbud til et historisk lavt niveau.

Siden årsskiftet er antallet af nye boliger, der kommer til salg, steget med 37 procent, mens antallet af solgte boliger er steget med 69 pct. Så selv om der kommer flere huse til salg, sker det på et ’sultent’ marked, der ikke kan følge med. Det viser tal fra boligsiden.dk

 

Hjemmeliv i Corona-dvale

Én af årsagerne er bl.a., at langt de fleste danskere trods en lidt sløj økonomi ikke har mistet deres job og er blevet ramt på deres indkomst. Samtidig har vi under Corona brugt langt mere tid bag hjemmets fire vægge sammen med familien, og det har fået flere danskere til at realisere drømmen om at slå rødder i egen matrikel. Det skaber øget efterspørgsel på boliger og dermed gunstige forhold for dig, der overvejer at sælge din bolig.

”Corona-situationen har sendt store dele af samfundet i dvale og sendt danskerne på standby derhjemme. Det har givet anledning til at tænke over, hvordan vi lever og tænke mere langsigtet ud i fremtiden. I en for mange forandret og usikker hverdag bliver hjemmet noget af det vigtigste. Det kan derfor også ses på den stigende interesse i at fokusere på boligen og fremtidssikre sig, og med faldende udgifter til f.eks. rejser og restaurant har folk kunnet spare mere op,” siger Peter Wulff, der er ejendomsmægler og valuar og har mere end 25 års erfaring i at tolke aktiviteterne og tendenserne på boligmarkedet.

Samtidig har et rekordlavt renteniveau i 2020 skabt gunstige låneforhold for boligkøberne, fordi det aldrig har været billigere at etablere boliglån. Trods en svagt stigende rente i 2021 er renten fortsat på et ekstremt lavt niveau, der gør det billigt for danskerne at låne penge til at investere i en bolig.

 

Ude godt, hjemme bedst

Det er især i Region Hovedstaden og Region Sjælland, at der er tyndet grundigt ud i til salg-skiltene, men også i Midtjylland er der pres på boligmarkedet. I Viborg er antallet af huse til salg faldet med 10 procent. Hvor boligsælgere mange steder kan glæde sig over salgspriser, der er skudt i vejret, er priserne lokalt i Viborg derimod stort set stagneret med en minimal stigning.

Også på markedet for sommerhuse kan Corona-konsekvenserne mærkes, for flere og flere får øjnene op for fordelene – eller nødvendigheden, om man vil – ved at holde ferie i Danmark. Faktisk var udbuddet af sommerhuse dobbelt så højt for et år siden, og alene den sidste måned er udbuddet faldet med ni procent, til trods for at der normalt handles færre sommerhuse i de kolde måneder.