Tribute to Viborg

Tribute to Viborg er en fejring af 1000 års Viborg historie. Knud den Store slog i 1018 mønt i Viborg, hvilket betyder, at man med en vis sikkerhed kan konkludere, at Viborg har været veletableret som magtcentrum i den tidlige middelalder. År 1018 kan derfor med en vis ret kaldes for året, hvor Viborg bliver centrum for politik, magt og administration i Jylland. Og det er noget at fejre.

Den viborgensiske kunstner Sergei Sviatchenko vil gennem det meste af 2018 kreere en stor collage, der skal fungere som en visuel fortælling om Viborgs 1000-årige historie. I samarbejde med museumsinspektør for Viborg Museum Jesper Hjermind vil Sviatchenko vælge materiale ud fra hundredvis af historiske kilder. Det vil være både tekster og billeder af vigtige begivenheder og personligheder, der har spillet en rolle igennem den tusindårige periode. Kunstværkerne vil igennem 2018 komme til at være en del af Viborgs byrum –  eksempelvis er butiksvinduer dekoreret med dele af den store collage.

Sergei Sviatchenko er kendt for sine anderledes kunstværker og det bærer dette projekt også præg af. For at give beskueren et nyt syn på Viborgs historie bruger han en cut-and-paste teknik, der vender de historiske fakta på hovedet i collagesammenstilling. Ved hjælp af kunstneriske greb bliver historien fortalt med humoristiske og overraskende sammensætninger af billeder, der bevirker, at beskueren bliver opmærksom på, at historieformidling aldrig er objektiv – der vil altid være et synspunkt bag.

Med projektet er håbet at give beskuerne inspiration til at gå på opdagelse i Viborgs historie og byrum. Du kan læse mere her.

Tilbage